Vera Vinter (Vera Winter) (1923. – 2015.)

Vera Vinter (Winter) rođena je kao Vera Barišić 1923. godine u Glamoču. Poticala je iz učiteljske porodice koja je u periodu Kraljevine Jugoslavije često mijenjala mjesto boravka. Početak Drugog svjetskog rata porodica je dočekala u Zagrebu gdje Vera Barišić započinje studije ekonomije. Zbog kritike tadašnje ustaške vlasti izdržala je jednomjesečnu kaznu u zatvoru u Petrinjskoj ulici. Kraj rata dočekala je u Zagrebu.

Nakon što je diplomirala ekonomiju te nakon kratkotrajnog zaposlenja, dobila je direktivu da ode u Beograd na posao u jedno od saveznih ministarstava. Poslije objave Rezolucije Informbiroa jedan od njenih nadređenih uhapšen je kao simpatizer Staljina, a agenti Udbe je ispituju. Kada je tokom ispitivanja naivno rekla da sluša radio Moskvu, vrlo je brzo uhapšena. Nakon uobičajene torture u istražnom zatvoru u Beogradu, 29. aprila 1950. godine deportovana je u ženski logor na Sv. Grguru. U logorima na Golom otoku i Svetom Grguru provela je punih 36 mjeseci. Prema Udbinoj evidenciji, puštena je na slobodu 22. juna 1953. Godine. Zbog ove „rupe“ u biografiji uspjela je dobiti posao u skladištu u preduzeću Katran i dugo vremena je trebalo da dobije mjesto koje je odgovaralo njenoj stručnoj spremi i kompetencijama.

Prvi put o svom iskustvu zatočništva na Golom otoku je progovorila 1989. Godine. Njen suprug Gabrijel Vinter (Gabriel Winter) takođe je bio zatvorenik Golog otoka, ali, kao što je posvjedočila, svojim sinovima nikada nijesu govorili o logoraškom iskustvu.

„Onaj tko je tukao jače, brže je izlazio van. Oni koji su se odupirali, ostajali su dulje, ali svi smo tučeni i svi smo mi tukli druge. Svi smo mi tamo spušteni na razinu egzekutora. Svi smo mi tamo napravili kompromis sa svojom savješću. Zato je užasno teško o tome govoriti i zato smo se godinama nakon izlaska stidjeli. I nakon izlaska smo se bojali. Što god ste učinili, moglo se izroditi u nešto loše po vas.“

* Tekst preuzet sa web stranice umjetničkog projekta „Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete“. Zahvaljujemo autorki i koordinatorki projekta Andreji Kulunčić i njenim saradnicama na ustupljenom materijalu.