Branka Vajl (Branka Weil) (1922. – 1978.)

Branka Vajl je rođena u Sarajevu. Budući da je majka ostavila odmah nakon rođenja, brigu preuzima njen otac Fric Vajl (Fritz Weil), sin Arpada Vajla iz Bijeljine. No Branka djetinjstvo provodi seleći se od porodice do porodice. Kao dijete je čak i udomljena na određeno vrijeme. Dok joj otac putuje Evropom baveći se edukacijom i filantropskim radom, Branka stiže u Zagreb i upisuje se u klasičnu gimnaziju gdje joj je profesorica i razredna, dr. Ljuba Kosar, prof. francuskog i hrvatskog, koja 1935. službeno usvaja 13-godišnju Branku. Za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske zahvaljujući statusu dr. Ljube Kosar, Branka uspijeva da preživi usprkos svom jevrejskom porijeklu. Upisuje studije francuskog jezika i književnosti, kao i hrvatsko-srpskog jezika i jugoslovenske književnosti.

Godine 1941. njen otac Fritz Vajl postaje žrtva ustaških rasnih zakona u koncentracionom logoru Jasenovac. Osim Frica, u Jasenovcu je ubijen najveći dio porodice Vajl. Nakon Drugog svjetskog rata, Branka počinje da radi kao novinarka. Tako se upoznaje s Ivanom Furlanom, takođe novinarom, upravo pristiglim iz partizanske borbe. Ivan 1948. godine biva uhapšen i sproveden na Goli otok, a uskoro je uhapšena i Branka, isključivo zbog svoje veze s njim. Ivan na Golom otoku provodi dvije godine, dok Branka ostaje tri godine, navodno zbog „lošeg ponašanja“, tj. nespremnosti da učestvuje u mučenju zatvorenica.

Nakon izlaska, Branka se zapošljava u Gradskoj knjižnici u Zagrebu gdje osniva i godinama vodi Dječji odjel. Branka postaje članica brojnih internacionalnih žirija za izbor najbolje svjetske dječije knjige. Na poziv mnogih biblioteka, godinama putuje u evropske gradove gdje se bavi uspostavljanjem i podučavanjem svog sistema katalogizacije u lokalnim bibliotekama. Dobitnica je mnogih nagrada i priznanja u svojoj struci.

Umrla je u 56. godini od raka karlice – njeni zdravstveni problemi počeli su još na Golom otoku.

* Tekst preuzet sa web stranice umjetničkog projekta „Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete“. Zahvaljujemo autorki i koordinatorki projekta Andreji Kulunčić i njenim saradnicama na ustupljenom materijalu.