Kadri Halimi (1921. – 2001.)

Kadri Halimi rođen je u selu Crnica kraj Gnjilana 9.2.1921. godine. Njegov deda bio je organizator ustanka protiv srpske okupacije devet godina prije njegovog rođenja. Kao učenik Velike medrese u Skoplju, Halimi je postao komunista i učlanio se u SKOJ. Godine 1942. osniva prvu ćeliju KPJ u Gnjilanu. Nakon oslobođenja, Halimi je upisao fakultet, i 1950. godine je postao prvi Albanac koji je diplomirao etnologiju na Univerzitetu u Beogradu. Postao je asistent na Odsijeku za etnologiju gdje objavljuje zbirku albanskih narodnih pjesama sa Kosova i Metohije.

Halimi je uhapšen 10.5.1952. godine i osuđen na dvogodišnju kaznu zatvora na Golom Otoku. Njegovo hapšenje nije bilo uzrokovano opredjeljenjem za Rezoluciju Informbiroa, nego nezadovoljstvom položajem albanske nacionalne manjine u Jugoslaviji. Nakon puštanja na slobodu, 6.7. 1954. godine, Halimi radi kao kustos Muzeja Kosova-Metohije. Uprkos progonu, nastavlja svoju političku aktivnost i 1960. godine sa drugim Albancima Golootočanima osniva Revolucionarni komitet za ujedinjenje albanskih oblasti u Jugoslaviji i Albaniji. 

Ponovo je uhapšen 1961. godine, ovog puta kao vođa Antirevizionističkog revolucionarnog komiteta za oslobođenje Kosova. Ova organizacija je, uz podršku Envera Hodže, pokušavala da objedini sve albanske separatističke organizacije. Halimi je ostao na robiji do 1968. godine, a velike studentske demonstracije te godine su, između ostalog, uključivale zahtjev da on postane poslanik iz redova kosovskih Albanaca. Iako je pedesetih, nakon puštanja sa Golog otoka, još uvijek mogao da objavljuje naučne radove pod svojim imenom, nakon hapšenja 1961. to više nije bio slučaj.

Devedesetih godina Kadri Halimi radi na Albanološkom institutu u Prištini, koji od 1994. do 1998. godine funkcioniše ilegalno uslijed represije od strane srpskih vlasti. Blisko sarađuje sa Ibrahimom Rugovom, predsjednikom Demokratskog saveza Kosova. U to vrijeme, i neposredno nakon rata na Kosovu objavljuje niz naučnih radova iz oblasti etnologije, kulturne antropologije i folkloristike. Preminuo je u Prištini 19.10.2001.