Kadri Halimi (1921 – 2001)

Kadri Halimi u lind në fshatin Crnicë afër Gjilanit, më 9 shkurt 1921. Nëntë vjet para lindjes së tij, gjyshi i tij ishte organizator i kryengritjes kundër pushtimit serb. Si nxënës i Medresesë së Madhe në Shkup, Halimi u bë komunist dhe iu bashkua SKOJ-it. Në vitin 1942 ishte themelues i qelisë së parë të PKJ-së në Gjilan. Pas çlirimit, Halimi u regjistrua në fakultet dhe në vitin 1950 u bë shqiptari i parë që u diplomua për etnologji në Universitetin e Beogradit, ku u bë asistent në Departamentin e Etnologjisë dhe botoi një përmbledhje me këngë popullore shqiptare nga Kosova e Metohia.

Halimi u arrestua më 10.5.1952 dhe u dënua me dy vjet burg në Goli Otok. Arrestimi i tij nuk u shkaktua nga Rezoluta e Byrosë Informative, por nga pakënaqësia me pozitën e pakicës kombëtare shqiptare në Jugosllavi. Pas lirimit më 6 korrik 1954, Halimi punoi si kurator në Muzeun e Kosovës dhe Metohisë. Me gjithë persekutimin, ai vazhdoi veprimtarinë e tij politike dhe në vitin 1960, së bashku me shqiptarë të tjerë, themeloi Komitetin Revolucionar për Bashkimin e Zonave Shqiptare në Jugosllavi dhe Shqipëri.

Arrestohet sërish në vitin 1961, këtë herë si drejtues i Komitetit Revolucionar Antirevizionist për Çlirimin e Kosovës. Kjo organizatë, me mbështetjen e Enver Hoxhës, u përpoq të bashkonte të gjitha organizatat separatiste shqiptare. Halimi qëndroi i burgosur deri në vitin 1968 dhe protestat e mëdha studentore të atij viti përfshinin, ndër të tjera, që ai të bëhet deputet nga radhët e shqiptarëve të Kosovës. Ndonëse në vitet pesëdhjetë, pas largimit nga Goli Otok, mundej të botonte punime shkencore me emrin e tij, pas arrestimit të tij në vitin 1961 kjo nuk vlente.

Kadri Halimi në vitet e nëntëdhjeta ka punuar në Institutin e Studimeve Shqiptare në Prishtinë, i cili funksionoi ilegalisht që nga viti 1994 për shkak të represionit nga autoritetet serbe. Ai bashkëpunon ngushtë me Ibrahim Rugovën, kryetarin e Bashkimit Demokratik të Kosovës. Në atë kohë dhe menjëherë pas luftës në Kosovë botoi një varg punimesh shkencore në fushën e etnologjisë, antropologjisë kulturore dhe folkloristikës. Vdiq në Prishtinë më 19.10.2001.