Goli otok – mjesto regionalnog značaja

Autentična mjesta imaju važnu ulogu za kulturu sjećanja i prenošenje istorijskih događaja. Na Golom otoku bili su zatočeni ljudi iz svih krajeva tadašnje Jugoslavije. Shodno tome, ovo mjesto ima veliko regionalno značenje.   

Goli otok je na različite načine prisutan u svijesti mnogih ljudi. Istorija ostrva-zatvora predmet je filmova i književnih dijela, o njoj govori i veličanstvena knjiga „Kad je Nina znala“ izraelskog pisca Davida Grosmana. No, uprkos tome postoje mnoge rupe u znanju o Golom otoku. Do danas je Goli otok ostao tema koja se još jednom instrumentalizuje i zloupotrebljava za nacionalističke ciljeve. Takvom djelovanju želimo se suprotstaviti sadržajem ovog vodiča.

Pitanja iz domene politike sjećanja zauzimaju važno mjesto u aktivnostima političkog obrazovanja Fondacije Fridrih Ebert. U odnosu na Goli otok, s jedne strane podrazumijeva očuvanje sjećanja na ljude koji su ovdje iz političkih razloga bili zatočeni i koji su ovdje patili. S druge strane, predstavlja potrebu razumijevanja kompleksne prošlosti Golog otoka. Samo temeljnim diferenciranim posmatranjima uz korištenje najnovijih istraživačkih podataka, može se ostvariti cilj da suočavanje s ovim mjestom i različitim fazama njegovog postojanja doprinese razumijevanju i pomirenju.

Projekt virtuelnog interaktivnog vodiča, izvorno pokrenut od strane regionalne kancelarije Fondacije Fridrih Ebert u Zagrebu, 2021. godine smo počeli nadograđivati u višejezičnu, regionalnu ponudu sadržaja.  Tokom ove godine web stranica, koja u međuvremenu nudi sadržaj na devet jezika, biće dodatno proširena. Težište pritom leži na izradi dodatnih kratkih biografija i obrazovnih materijala. Cilj je stranicu učiniti aktivnim i dostupnim mjestom informisanja zainteresovanih za istoriju, te mjestom koje od strane nastavnica i nastavnika može biti korišteno za izvođenje nastave istorije.  

U tom smislu nadamo se, da će web stranica i dalje biti predmet rastućeg interesa. Srdačno zahvaljujem svima koji su doprinjeli ovom projektu i nastavljaju to činiti. Posebno zahvaljujem timu Documente, prije svega Dr Martinu Previšiću i Dr Borisu Stameniću za njihov angažman i njihovo veliko stručno znanje. Takođe, zahvaljujem koleginicama i kolegama iz zagrebačke kancelarije Fondacije Fridrih Ebert na izvrsnoj saradnji. 

Sarajevo, u julu 2022.

Dr Ralf Melzer

Rukovodilac Regionalne kancelarije Dialogue Southeast Europe Fondacije Fridrih Ebert