Boravak na ostrvu

Pri planiranju odlaska na Goli otok važno je pratiti vremensku prognozu te u slučaju najave nevremena odgoditi izlet. Grmljavinsko nevrijeme, pljusak i orkanski vjetar mogu plovidbu odnosno boravak na ostrvu učiniti ne samo neugodnim već i opasnim po život. U slučaju sunčanog vremena važno je zaštititi se od UV zračenja. Za obilazak ostrva preporučljivo je koristiti čvrstu obuću te imati uza sebe vjetrovku, sunčane naočale, pokrivalo za glavu te dovoljnu količinu vode za piće.

Prilikom iskrcavanja u pristaništu obratite pažnju na izgled i naziv broda kojim ste došli na ostrvo te na dogovoreno vrijeme isplovljavanja sa ostrva. Preporučena ruta obilaska ostrva (obilazak lokacija 1-8) zahtijeva oko 60 minuta hoda uz savladavanje blage uzbrdice na jednom djelu puta. Tokom ljetne turističke sezone u pristaništu na Golom otoku okrepu nudi restoran “Pržun”. U obližnjem kiosku u pristaništu moguće je tokom ljetne sezone kupiti vodu i suvenire. Kante za otpad i sanitarni čvor posjetiocima su na raspolaganju samo u pristaništu, odnosno u sklopu izletničkih brodova kojima su došli na ostrvo. Na ostrvu nema javne rasvjete niti objekata koji nude noćenje.

Kretanje po ostrvu izvan obilježene rute zahtijeva posebnu pripremu i ne preporučuje se izletnicima. Treba izbjegavati šetnju uz litice zbog opasnosti od pada u provaliju. Treba takođe izbjegavati ulaženje u napuštene objekte zbog opasnosti od urušavanja stropnih greda te velike količine razbijenog stakla i metala po podu. Na ostrvu nema zdravstvene službe. U slučaju povrede obratite se osoblju broda kojim ste došli na ostrvo ili nazovite 112. Na ostrvu je zabranjeno paliti vatru, penjati se po stijenama, bacati kamenje ili uništavati imovinu.