Zašto njegujemo sjećanje na Goli otok

Goli otok je mjesto obilježeno represijom jugoslovenskog komu­nističkog režima nad hiljadama pojedinaca koji su na njemu bili zatočeni. Negostoljubivo i nenaseljeno ostrvo između Raba i Senja predstavlja jedno od simbolički najvažnijih mjesta u savremenoj isto­riji Hrvatske, odnosno bivše Jugoslavije. No, od nekadašnjeg logora, kasnije zatvora na Golom otoku, ostale su tek trošne i devastirane zgrade po kojima zimi pasu ovce, a ljeti šetaju turisti u potrazi za iskustvom “jadranskog Alkatraza” koje im prodaju turističke agencije i lokalni brodari.

Iako su za Goli otok gotovo svi u Hrvatskoj čuli, rijetki o njemu mogu reći više od nekoliko smislenih rečenica. Jedan od važnijih razloga ove disproporcije je i donedavni manjak širokoobuhvatnih istorijskih istraživanja Golog otoka. Objavljivanjem knjige “Povijest Golog otoka” dr Martina Previšića početkom 2019. godine učinjen je veliki iskorak u istorijskom istraživanju ove važne teme. No, Previšićeva knjiga od oko šest stotina stranica svojim opsegom uveliko nadilazi potrebe za informisanjem prosječnog posjetioca, odnosno šire javnosti.

Virtuelni vodič nastao u saradnji sa dr Martinom Previšićem, predstavlja kratki uvod u tematiku političke istorije Golog otoka i vodič po dijelu ostrva koji posjetioci najčešće obilaze. Rezultati višegodišnjeg istorij­skog istraživanja dr Previšića čitaocima su predstavljeni na razumljiv i jednostavan način, primjeren čitaocima koji nemaju predznanja o Golom otoku ili o političkoj istoriji Hrvatske.

Pored pružanja osnovnih informacija o logoru, kasnije zatvoru na Golom otoku, cilj ovog vodiča je da podstakne čitaoce na razmišljanje o ideološki motivisanom nasilju u okvirima različitih režima na području Hrvatske u 20. vijeku. Ujedno, želimo da naglasimo važnost očuvanja ljudskih prava i sloboda svakog pojedinca, kao i da podstaknemo empatiju prema žrtvama političkog i ideološkog nasilja.

Obrazovanje javnosti uz podsticanje kritičke refleksije i javnog dija­loga smatramo temeljnim postulatima izgradnje društveno svjesnih građana, spremnih da se suprotstave kažnjavanju slobode riječi, mišljenja i djelovanja u okvirima ustavnopravnog poretka. Ovim virtuelnim vodičem o Golom otoku želimo da damo doprinos izgradnji društva utemeljenog na demokratskim i građanskim vrijednostima, društva kojem se Goli otok više nikada neće dogoditi.

Dr. Boris Stamenić

Koordinator programskog područja “Kultura sjećanja” u udruženju Documenta – Centar za suočavanje sa prošlošću