Zašto njegujemo sjećanje na Goli otok

Goli otok je mjesto obilježeno represijom jugoslavenskog komunističkog režima nad tisućama pojedinaca koji su na otoku bili zatočeni. Negostoljubivi i nenaseljeni otok između Raba i Senja predstavlja jedno od simbolički najvažnijih mjesta u suvremenoj povijesti Hrvatske, odnosno bivše Jugoslavije. No od nekadašnjeg logora, kasnije zatvora na Golom otoku, ostale su tek derutne i devastirane zgrade po kojima zimi pasu ovce, a ljeti šetaju turisti u potrazi za iskustvom “jadranskog Alcatraza” koje im prodaju turističke agencije i lokalni brodari.

Iako su za Goli otok gotovi svi u Hrvatskoj čuli, rijetki o njemu mogu reći više od nekoliko smislenih rečenica. Jedan od važnijih razloga ovog nesrazmjera je i donedavni manjak širokoobuhvatnih znanstvenih istraživanja Golog otoka. Objavom knjige “Povijest Golog otoka” dr. Martina Previšića početkom 2019. godine učinjen je veliki iskorak u znanstvenom istraživanju ove važne teme. No Previšićeva knjiga od šestotinjak stranica svojim opsegom uvelike nadilazi potrebe za informiranjem prosječnog posjetitelja, odnosno šire javnosti.

Virtualni vodič nastao u suradnji s dr. Martinom Previšićem pruža uvod u tematiku političke povijesti Golog otoka. Pored toga, on sadrži informacije o nekadašnjoj funkciji objekata na otoku. Rezultati višegodišnjeg znanstvenog istraživanja predstavljeni su na razumljiv i jednostavan način primjeren posjetiteljima koji nemaju predznanja o Golom otoku ili o političkoj povijesti Hrvatske. 

Pored pružanja osnovnih informacija o logoru, kasnije zatvoru na Golom otoku, cilj vodiča je potaknuti javnost na razmišljanje o ideološki motiviranom nasilju u okvirima različitih režima na području Hrvatske u 20. stoljeću. Ujedno želimo naglasiti važnost očuvanja ljudskih prava i sloboda svakog pojedinca te potaknuti empatiju prema žrtvama političkog i ideološkog nasilja.

Obrazovanje javnosti uz poticanje kritičke refleksije i javnog dijaloga smatramo temeljnim postulatima izgradnje društveno svjesnih građana spremnih suprotstaviti se kažnjavanju slobode riječi, mišljenja i djelovanja u okvirima ustavno-pravnog poretka. Izradom povijesnog vodiča po Golom otoku želimo pridonijeti izgradnji društva utemeljenog na demokratskim i građanskim vrijednostima, društva kojem se Goli otok više nikada neće dogoditi.

Dr. Boris Stamenić

Koordinator programskog područja “Kultura sjećanja”Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću