Vera Winter (1923. – 2015.)

Vera Winter rođena je kao Vera Barišić 1923. u Glamoču. Potjecala je iz učiteljske obitelji koja je u razdoblju Kraljevine Jugoslavije često mijenjala mjesto boravišta. Početak Drugog svjetskog rata obitelj je dočekala u Zagrebu gdje Vera Barišić započinje studij ekonomije. Zbog kritike tadašnje ustaške vlasti izdržala je jednomjesečnu kaznu u zatvoru u Petrinjskoj ulici. Kraj rata dočekala je u Zagrebu.

Nakon što je diplomirala ekonomiju te nakon kratkotrajnog zaposlenja, dobiva direktivu da ode u Beograd na posao u jedno od saveznih ministarstava. Poslije objave Rezolucije Informbiroa jedan od njezinih nadređenih uhićen je kao simpatizer Staljina, a agenti Udbe je ispituju. Kada je tijekom ispitivanja naivno rekla da sluša radio Moskvu, vrlo je brzo uhićena. Nakon uobičajene torture u istražnom zatvoru u Beogradu, 29. travnja 1950. deportirana je u ženski logor na Sv. Grguru. U logorima na Golom otoku i Svetom Grguru provela je punih 36 mjeseci. Prema Udbinoj evidenciji, puštena je na slobodu 22. lipnja 1953. Zbog ove „rupe“ u biografiji uspjela je dobiti posao skladištarke u poduzeću Katran i dugo je trebalo da dobije mjesto koje odgovara njezinoj stručnoj spremi i kompetencijama.

Prvi je put o svom iskustvu zatočeništva na Golom otoku progovorila 1989. Njezin suprug Gabriel Winter također je bio zatočenik Golog otoka, no kao što je posvjedočila, svojim sinovima nikada nisu govorili o logoraškom iskustvu.

„Onaj tko je tukao jače, brže je izlazio van. Oni koji su se odupirali, ostajali su dulje, ali svi smo tučeni i svi smo mi tukli druge. Svi smo mi tamo spušteni na razinu egzekutora. Svi smo mi tamo napravili kompromis sa svojom savješću. Zato je užasno teško o tome govoriti i zato smo se godinama nakon izlaska stidjeli. I nakon izlaska smo se bojali. Što god ste učinili, moglo se izroditi u nešto loše po vas.“

*Tekst preuzet s web stranice umjetničkog projekta „Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete“. Zahvaljujemo autorici i voditeljici projekta Andreji Kulunčić i njenim suradnicama na ustupljenim materijalima.

Pogledajte intervju s  Verom Winter u zbirci „Croatian Memories“:  http://www.croatianmemories.org/en/video-archive/vera-winter/