Zašto je potreban virtualni vodič po Golom otoku

Za Zakladu Friedrich Ebert, instituciju koja se bavi političkim obrazovanjem, povijest je uvijek mjesto učenja – tko se suočava s poviješću, trebao bi to raditi s dvostrukim spoznajnim interesom: prije svega kako bi shvatio što se i kada, iz kojih razloga i s kojim posljedicama dogodilo, ali i kako bi iz povijesti izvukao pouke za sadašnjost i budućnost. Zaklada je, sa svojim odjelom za povijest, dala opsežan doprinos istraživanju povijesti fašizma u Njemačkoj, povijesti radničkog pokreta i njegovih središnjih protagonista te društvenoj povijesti. 

Na tragu kritičke povijesne znanosti Zaklada Friedrich Ebert ovim vodičem koji je priredila želi pridonijeti razumijevanju događaja na malome jadranskom otoku – Golom otoku – te omogućiti da se iz opisanih zbivanja, struktura i sveza izvuku pouke za sadašnjost i budućnost. 

Bit će nam drago budu li zainteresirani posjetitelji i posjetiteljice, informirajući se putem virtualnog vodiča, obilazeći Goli otok osim prirodnih ljepota otoka, osjetili i ljudske patnje koje su se ovdje dogodile. Suočavanje s poviješću Golog otoka doprinosi tome da se ne zaborave patnje zatvorenika koji su tamo bili zatvoreni u razdoblju od 1949. do 1956. Posjetitelji otoka tako će osvijestiti da nije prihvatljivo oduzeti slobodu ljudima zbog toga što razmišljaju drukčije od vladajućih. Na koncu, nadamo se da će ih ovaj virtualni vodič ohrabriti kako bi se zauzeli za slobodu i solidarnost, a protiv nepravde i represije – bez obzira gdje se one zbivaju. Pri tome smo svjesni da Goli otok ne može simbolizirati sva ona mjesta na svijetu gdje su se događale daleko veće strahote. Srdačno zahvaljujem autorima koji su radili na tekstu vodiča, Martinu Previšiću, Vladiju Braliću i Borisu Stameniću, koji su ovo važno povijesno istraživanje učinili dostupnim široj javnosti. Zahvaljujem također firmi Bestias dizajn na grafičkom oblikovanju virtualnog vodiča te Blanki Smoljan iz Zaklade Friedrich Ebert na njenom predanom radu u pozadini bez kojeg se ovaj vodič ne bi pojavio.

Türkan Karakurt

Direktorica ureda Zaklade Friedrich Ebert u Zagrebu