Престојување на остров

Ако планирате патување до Голи отк, важно е да ја следите временската прогноза и да го одложите патувањето во случај на лошо време. Грмотевици, врнежи од дожд и урагански ветрови можат да го направат пловењето или престојот на островот не само непријатни, туку и опасни по живот. Доколку е сончево, важно е да се заштитите од УВ зрачење. За да го обиколите островот, препорачливо е да користите цврсти чевли и да имате ветровка, очила за сонце, прекривка за главата и доволна количина вода за пиење.

Кога се симнувате на пристаништето, обрнете внимание на изгледот и името на бродот со кој дојдовте на островот и договореното време на поаѓање од островот. Препорачаната патека за обиколка на островот (локации за разгледување 1-8) бара околу 60 минути пешачење со поминување на блага угорница на еден дел од патот. За време на летната туристичка сезона во пристаништето на Голи Оток, ресторанот „Пржун“ нуди освежување. За време на летната сезона е можно да се купат вода и сувенири во блискиот киоск во пристаништето. Корпи за отпадоци и тоалети им се достапни на посетителите само на пристаништето или на екскурзивните бродови со кои тие дошле на островот. На островот нема јавно осветлување или сместување за преноќување.

Движењето околу островот надвор од обележаната рута бара посебна подготовка и не се препорачува за планинари. Треба да се избегнува одење по карпите поради опасност од паѓање во бездната. Влегувањето во напуштени згради исто така треба да се избегнува поради ризик од уривање на греди на таванот и големи количини на скршено стакло и метал на подот. На островот нема здравствена услуга. Во случај на повреда, контактирајте го персоналот на бродот со кој дојдовте на островот или јавете се на 112. Забрането е палење оган, качување карпи, фрлање камења или уништување имот на островот.