За проектот

Негувањето култура на сеќавање не е лесна задача. Современите општества се соочуваат со се поголем број предизвици, што го прави сè потешко да се најде финансирање за проекти со историска тематика. Синергијата помеѓу фондацијата Фридрих Еберт во Загреб и здружението Documenta во негувањето на културата на сеќавање е сè поневообичаена и пофална. Невообичаено, бидејќи Германската политичка фондација со овој проект и дава на пошироката јавност во Хрватска и во странство увид во историските настани и современите толкувања, благодарение на соработката со здружението Documenta, која има долгогодишно искуство во критичко справување со минатото. За пофалба, бидејќи придонесува за дидактички соодветно соочување на пошироката јавност со важна тема од минатото, а со тоа и за градење на демократска политичка култура во хрватското општество.

Драго ни е што „камен-темелникот“ на водичот низ историјата на логорот на Голи Оток, поставен на семинар во Риека во 2018 година, падна на „плодна земја“ и што печатениот водич во јули 2020 година ја виде светлината на денот. Се надеваме дека овој виртуелен водич ќе го најде патот до многу посетители на Голи Оток, како и други заинтересирани граѓани, кои сакаат да разберат што се случило на Голи Оток и зошто е важно да се негува споменот на политичкото насилство и неговите жртви.