10. Бункери

Фотографија на еден од многуте бункери на Голи Оток

Автор на фотографијата: Дарко Бавољак

Од основањето на логорот, десетици бункери се изградени низ целиот остров за да се обезбеди логорот. Тие беа распоредени долж периметарот на логорот, а подоцна и затворот, и до денес тие остануваат зачуван потсетник за минатото.